Ceny nemovitostí rostou dál, poklesu se letos zřejmě nedočkáme

Tržní ceny nemovitostí rostly v Česku dál také ve třetím čtvrtletí letošního roku. Nejvíce zdražily pozemky, které spolu s byty dosáhly meziročního růstu cen nad 10 %. Poptávku po nemovitostech nesrazila ani druhá vlna koronavirové pandemie, o čemž svědčí také rekordní objemy poskytnutých hypoték. To se promítá mimo jiné do průměrné ceny hypotéky, která přesáhla hranici 2,8 mil. Kč.

Pandemie růst cen nemovitostí nezastavila

Koronavirová pandemie ani ve třetím čtvrtletí letošního roku růst cen rezidenčních nemovitostí nezastavila. Poptávku po nemovitostech podporuje doposud příznivý vývoj nezaměstnanosti, předchozí zrušení daně z nabytí nemovitosti a klesající úrokové sazby hypoték. Poptávku nezbrzdil ani nejistý vývoj ekonomiky. Zájem roste převážně ze strany domácích investorů a žádané jsou také rekreační nemovitosti. Nájemné naopak převážně stagnovalo.

Zdražovaly byty, domy i pozemky

Průměrná tržní cena bytů ve třetím čtvrtletí letošního roku vzrostla o 3,6 procentního bodu, což představuje oproti druhému kvartálu podstatné zrychlení. Meziročně se růst cen bytů vyšplhal na rovných 12 %, což je nejvíce ze všech sledovaných skupin.

Tempo růstu zrychlilo ve srovnání s předešlým obdobím i u rodinných domů, jejich cena stoupla o 2,2 procentního bodu. Meziročně stouply ceny rodinných domů o 9,1 procentního bodu. Roste zájem o nemovitosti ve vzdálenějších lokalitách od velkých měst, pravděpodobně i kvůli stále častější možnosti práce z domova.

Zdražovaly také pozemky, tržní cena vzrostla o 3,7 procentního bodu oproti předchozímu období, meziročně vzrostly o 11,8 procentního bodu. Může za to převis poptávky nad nabídkou, kterou i nadále brzdí pomalý proces změny územních plánů a rostoucí náklady na zasíťování. Nejvyššímu zájmu se těší pozemky v okolí krajských měst.

HB INDEX

Data zveřejňuje prostřednictvím HB INDEXu pravidelně Hypoteční banka. Jedná se o index vývoje cen nemovitostí v České republice, který je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky. HB INDEX je sledován za celou Českou republiku, a to u tří typů nemovitostí – bytů, rodinných domů a pozemků.

Pokles cen do konce roku nečekejme

Do konce roku čeká rezidenční trh podle expertů Hypoteční banky zpomalení růstu cen, které dosáhne maximálně 2 %. V některých regionech může dojít i ke stagnaci. Pokud dojde k plošnému poklesu cen, nemělo by se tak stát dříve než v první polovině příštího roku. Stagnaci až mírný pokles očekávají odborníci také u poptávky, zatímco nabídka by mohla díky prodlužování prodeje a uvádění odložených developerských projektů na trh mírně růst.

Na odhad nemovitosti si letos počkáte déle

O hypotéky je letos i přes rostoucí ceny nemovitostí nebývalý zájem. Nejen bankéřům, ale také odhadcům tak přibylo práce. Tu navíc značně komplikují omezující vládní nařízení. Na odhad nemovitosti si tak zájemci v některých případech musí počkat i deset dní, vloni byla doba na odhad nemovitosti poloviční. Existuje také možnost on-line ocenění, které se dá zpracovat do tří až čtyř dnů, výsledný odhad však bývá v mnoha případech nižší než při fyzické návštěvě odhadce.

Nižší hodnota nemovitosti komplikuje vyřizování úvěrů

Dalším problémem, na který čím dál častěji upozorňují realitní makléři, je samotný výsledek odhadu. Především v méně atraktivních lokalitách se v poslední době stává, že odhadní cena se liší od kupní i o deset procent. V ten moment má klient těžší přístup k požadovanému hypotečnímu úvěru. Pokud je hodnota nemovitosti nižší, než za jakou ji zájemce kupuje, bude na ni potřebovat více vlastních peněz, v opačném případě na hypotéku nemusí dosáhnout. Banky se tak snaží minimalizovat riziko finanční ztráty a připravují se na případný pokles cen nemovitostí, které jsou v současné době nadhodnocené a zatím jejich růst nezkrotila ani pandemie.

Reality