Sousedův nebo váš živý plot má smůlu!

Není zahrada, kde není živý plot snad z čehokoliv – tůjí, směsky keřů apod. Proč? No protože moc nechceme, aby nám někdo koukal do soukromí, to dá rozum. A čím víc keřů tím lépe, a čím víc či blíž k plotu tím lépe.

Ovšem pozor!

Pokud nemáte zrovna vřelé sousedské vztahy, tak se vám může stát, že váš živý plot má prostě smůlu! V platnost vešel nový občanský zákoník plný překvapení a mimo jiné nám říká:

Soused může po vlastníkovi sousedního pozemku požadovat, aby se zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků. Platí, že stromy, které dorůstají více než 3 metry, musí být od společné hranice pozemků vzdáleny 3 m.
Takže živé ploty či cokoli jiného, které sázíme podél plotu, můžeme sázet pořád, ale tři metry od plotu. A když už tam ten strom roky stojí? Nový zákoník říká, že pokud se tomu tak již stalo (živý plot či cokoli jiného jsou vysazené), má soused právo požadovat jejich odstranění.

Co to v důsledku znamená? Že pokud se vám sousedské  vztahy budou zhoršovat, SOUSEDŮV NEBO VÁŠ ŽIVÝ PLOT, MÁ SMŮLU!

Nový občanský zákoník má 3 081 § a díky tomu zažívá české soukromé právo zatím svou největší proměnu. Nejvýraznější změny se týkají oblasti nemovitostí respektive nově nemovitých věcí. Ne všechno je zcela jasné na první pohled a proto, když budete tápat, tak kontaktujte odborníka. Vyplatí se to 

S úctou, Ivana

Reality