Snadné investování do nemovitostí?

Usmíváte se při představě, že se stanete investorem? Věřte, že zcela zbytečně. Možná potřebujete jen odbornou pomoc.

I když v současné době nemáte dostatek peněz, můžete investovat do nemovitosti, kterou jednou odkážete svým dětem. Investice do nemovitosti už dávno není jen záležitostí bohatých. V dnešním realitním světě má tuto možnost téměř každý. Pojďte se společně se mnou podívat na velmi zajímavé možnosti, jak si zajistit koupi investiční nemovitosti i za velmi malé či dokonce žádné úspory.

Zhodnocujte své peníze efektivně

Investice do nemovitostí je dlouhodobě nejefektivnější a nejspolehlivějším způsobem pro zhodnocení svých peněz. Pokud jste spíše konzervativní typ, pak je to cesta vhodná pro vás.

Proč je vhodné uvažovat o koupi nemovitosti jako vhodné volby pro zhodnocení peněz? Úrokové sazby v bankách na spořicích účtech jsou na minimu a výnosy jsou téměř nulové. Investice do nemovitostí je považována za jednu z nejbezpečnějších variant, jak finance ochránit před inflací.

 Proč uvažovat o investici právě teď?

Ceny nemovitostí jsou na minimálních hodnotách a níže se již nedostanou. I v případě, že disponujete hotovostí, zvažte a ptejte se i na možnosti hypotéčních úvěrů. Úrokové sazby jsou na historických minimech a vhodnou variantou může být rozložení vlastních zdrojů a pořízení například dvou výnosových nemovitostí na hypotéční úvěr.

Pro koho je investování do nemovitostí vhodné?

Dávno pominuly doby, kdy mohli do nemovitostí investovat jen majetní lidé. Investoři se rekrutují z různých věkových skupin. Může jít o investici mladého člověka nebo jen přemýšlíte, jak si na stará kolena vylepšit důchod. Je jedno, jestli začínáte samostatný život nebo řešíte, jak si vylepšit důchod.

Určitě doporučuji investici jako vhodný způsob pro zajištění budoucího bydlení vašich dětí nebo vnoučat. Koupíte byt, pronajmete ho, z výnosu ho splácíte a vaše dítě či vnouče pak získá byt pro start do života. Další skupinou, která vyhledává investiční nemovitosti, jsou již zkušení investoři, kteří chtějí doplnit své investiční portfolio bezpečným způsobem a garantovaným výnosem.

Do čeho mohu investovat? A podle čeho si mám nemovitost vybrat?

Investovat můžete do jakéhokoli typu nemovitosti: bytu, domu, pozemku i komerčního objektu. Společný jmenovatel pro výběr je umístění nemovitosti . Lokalita určuje primárně hodnotu nemovitosti a rozhodně bych doporučovala tento faktor nepodceňovat.

Pronajmutí kvalitně umístěné nemovitosti jednoznačně zvyšujete možnost jejího zhodnocení a měsíčního výnosu. U vhodně zvolených nemovitostí se pohybují okolo 4,5 – 6 % někdy i výše.

Celková výše výnosu je ovlivněna dalšími faktory: pořizovací cena, obsazenost, měsíční poplatky, vlastnosti nemovitosti apod. Dalšími důležitými faktory jsou kvalita lokality, občanská vybavenost, infrastruktura, dobré dopravní spojení.  Nepodceňujte také umístění bytu v domě: preference klientů je umístění od 2. patra výše, pokud možno s výtahem. Opět vám to zajistí širší okruh potencionálních budoucích nájemců. A o to přeci jde.

Nejčastěji vyhledávanou komoditou jsou byty z kategorie malometrážních bytů, tzn. 1+ kk až 2+ kk, 30 – 50 m2, kde dlouhodobě vychází poměr pořizovací cena/výnos nejvýhodněji. Velmi zajímavou investicí jsou novostavby bytových domů.

Pravdou je, že pokud se na trhu nemovitostí neorientujete, můžete udělat celou řadu chyb, které vás připraví o peníze a sníží zhodnocení na minimum. Nemovitost se pak bude velmi špatně pronajímat.

Nejčastější chyby

  • Byty v přízemí či posledním patře – obava klientů ze stavu střechy a strach bydlet tam, kde vám někdo kouká do oken je velká a zájem o tyto byty je výrazně nižší.
  • Bytový dům bez výtahu – vaši klienti jsou línější, a co si budeme vyprávět, je to mnohem praktičtější mít k dispozici výtah.
  • Špatně vnímaná lokalita – pověst některých městských čtvrtí může být špatně vnímána. Rozhodně vám doporučuji tento faktor zvážit.
  • Absence infrastruktury a vybavenosti (obchody, pošta atd.) Pozor! Stávající stav nemusí být konečný – vhodným dotázáním na příslušných úřadech zjistíte potenciál rozvoje a možná budete překvapeni.
  • Stav nemovitosti samotné nebo domu kde je byt umístěn – pečlivě se ptejte na důvody. Plánuje se rekonstrukce domu? Nebo SVJ špatně hospodaří?
  • Koupili jste atypickou nemovitost – budete hledat atypického klienta, doba neobsazenosti bytu může být výrazně vyšší.
  • Byt v blízkosti nádraží – budete muset hledat potencionální zájemce mezi milovníky vláčků. Rušnost lokality je velkým problémem při hledání klientů na pronájem.
  • Je v  blízkosti JZD nebo chemická továrna – pak i velmi pěkný byt je tímto okolím (vzhled, „vůně“) znehodnocen
  • Pozor na okrajové části obcí a sídlišť
  • Nemáte ověřeno, že byt lze vůbec pronajmout (družstevní byt).
  • Nemovitost je zatížena věcnými právy (například věcné břemeno dožití apod.).

Rada na konec

Je toho dost, na co si dát pozor a pokud si nebudete vědět rady, obraťte se na realitního experta ve svém okolí a celou věc s ním proberte. Budete možná překvapeni, že kromě nalezení vhodné nemovitosti vám následně bude zajišťovat i celkovou správu.

Vyhraňte si na vše dostatek času a připravte si svou strategii na nalezení vhodné nemovitosti. Nemusíte hledat pouze ve městě, kde žijete. Najdete celou řadu vhodnou nemovitostí i mimo svůj region. Záleží pouze na definici komfortní dostupnosti pro vás do daného města.

Tak budoucí investoři, směle do toho!

Napište mi do komentářů vaši postřehy. I vaše konkrétní zkušenosti a příběhy mne velmi zajímají.

S díky, Ivana

Reality