Chaloupka na kuří nožce. Značka: HLEDÁM

Podívejte se: nemám moc peněz, spíše méně než více, ale potřebuji chatku na trvalé bydlení. A  abych do toho nemusela už nic investovat…Ano. To je ideální objekt. Kde však brát?

Nikde na světě není chataření a chalupaření tak populární jako v Česku. Vznik prvních staveb tohoto typu byl evidován už za první republiky. Velký boom přišel v šedesátých letech. Budovalo se všech směrech o 106 a bylo celkem jedno jak a kde :).

V současné době nabídka rekreačních objektů převyšuje výrazně poptávku. Velký úkol dobře prodat pro prodávající. Výborná šance pro všechny, kdo chtějí koupí chaty nebo chalupy vyřešit nejen způsob trávení volného času. Ale mají zájem i o trvalé bydlení.

Víte, jaký je rozdíl mezi chatou a chalupou? 

Chata – menší obydlí určené k pobytu městských obyvatel v přírodě, zejména o víkendech a ve dnech volna (rozlišení dále na horská, rekreační, lovecká atd.)

Chalupa – objekt, hospodářská stavení, ne původně rekreační objekt. Rekreační chalupa označuje starší stavbu zbudovanou pro trvalé bydlení, ale později vyjmutou z bytového fondu a znovu kolaudovanou pro účely individuální rekreace.

Hledám ideální chatu nebo chalupu

Jaké parametry rozhodují při koupi rekreační nemovitosti? Z diskuse s klienty vyplývají jako prioritní následující :

  • lokalita a umístění objektu
  • uživatelský komfort – vybavení, stav 
  • dopravní dostupnost a občanská vybavenost
  • velikost a charakter pozemku – údržba, dostupnost atd.

Lokalita je zcela zásadní. Výběr lokality je otázka kombinace přání a emocí versus “modus operandi “ klientů (umístění u vody, v horách podle zálib, vysněný domek ve francouzském stylu :), kde bydlíme, kde se pohybujeme, klíčové jsou k určení polohy dopravní tepny apod.)

Z pohledu lokality je take potřeba dávat pozor na zařazení území do kategorie záplavové. Což pak ovlivňuje třeba mořnost financování, pojištění objektu apod.

Největší poptávka je po objektech, které nevyžadují přílišný stavební zásah a nabízejí možnost okamžitě objekt užívat. Pozemek musí odpovídat jednak účelu využití či stylu rekreace a velikostí. Trendem dnešní doby není strávit víkend se sekačkou nebo kosou v ruce. 

“Navrch huj, vespod fuj” znáte to rčení? 

U rekreačních objektů se při bližším zkoumání velmi často objeví vady na kráse. Šikovnost prodávajících nebo realitních kanceláří je často “obdivuhodná”. Doporučuji  kupujícím obezřetnost a podrobné zkoumání, co chcete koupit. 

Je na místě prověřovat zejména následující věci:

  • důvod prodeje (zdravotní důvody se mohou změnit na otravná hejna komárů, která vám udělají ze života peklo, časté vykrádání v oblasti apod.)
  • územní plán obce (neplánuje se náhodou nějaký obchvat, nezačne se vedle výstavba nových domů?)
  • technický stav objektu (krovy, neteče mi od střechy, co izolace a základy?)
  • právní aspekty, zejména:
  • vlastnictví příjezdové komunikace (velmi častý problém u rekreačních objektů
  • vlastnictví pozemku pod stavbou a okolo stavby (různě se přistavovalo, zvětšovalo, ale pozemky nikdo moc neřešil a už vůbec ne správné zanesení údajů do katastru)
  • omezení ve smyslu věcných břemen , zástavních práv
  • omezení ve smyslu nájemního práva k pozemkům z titulu užívání

Informace týkající se vlastnictví si ověříte na příslušném listu vlastnictví. List vlastnictví získáte na katastrálním úřadu, pod který spadá příslušná nemovitost nebo na www.cuzk.cz. 

Neodpustím si poznámku: vemte rozum do hrsti a najděte si ve svém okolí odborníka, který vám vše posoudí a zkontroluje. Ať je to právník, stavař /architekt nebo realitní makléř. Finance, o které můžete přijít,vás pak mohou hodně bolet.

Výhodná koupě zchátralé nemovitosti 

Super. Na první ohled úspora, ale ta se může hodně prodražit z pohledu budoucích úprav a rekonstrukce.

Vše se odvíjí především od sumy peněz, která je na dostavbu nebo rekonstrukci k dispozici. Banky dnes poskytují úvěry na financování koupě nemovitosti formou hypotéčního úvěru. Problémem u starých objektů v případě hypoték bývá zejména výše odhadu – pohled na stáří a kvalitu stavby se může u klienta  odhadce opravdu hodně lišit.

Pokud uvažujete například o stavbě nové chaty, můžete narazit na problém z pohledu územního plánování obcí a jejich (ne)ochotě podporovat výstavbu rekreačních objektů a vidiny příjmů do obecní pokladny z residenční výstavby.

Chci chatu na trvalé bydlení

Nejnovějším trendem je pořizování reakreačních obkektů, zejména chat pro účely trvalého bydlení. Klasika: není dost peněz, ale chci někde trvale bydlet. Ceny jsou dole, je to fajn koupě. Hypotéky jsou navíc dole s úrokovými sazbami.

Pořizovací cena je mnohdy klíčovým parametrem pro rozhodování klientů. Je to ale správně? Vyjadřuje pořizovací  cena opravdu hodnotu objektu?

Vezměme v úvahu následující: 20let starý zděný dům nebo chata – v ceně je pořádný rozdíl. Cena u chaty klesá v čase rychleji než u zděných domů. Cenu u chat je třeba při posuzování rozložit na dílčí parametry: cenu pozemku, sítí a vlastní stavbu. Pokud si vše přepočítáte a srovnáte, je to stále tak výhodné?

Pořizovací cena není jediným nákladem. Velmi důležité je vykalkulovat si, jaké budou provozní náklady při užívání objektu. Zejména při celoročním užívání. Souvisí to zejména se způsobem vytápění objektu, stavem objektu, poplatky v obci, náklady na průběžnou údržbu nebo rekonstrukci, řešení odpadních vod a vody, vztah k pozemku ( pronájem pozemku).

Pojďme se podívat  co je třeba vždy zkontrolovat a ohlídat si, kde bývají největší průšvihy: 

  • Stav střechy, vlhkost, izolace
  • Přístup na pozemek a k domu a případná věcná břemena 
  • Náklady na vytápění a odpad
  • Příslušný územní plán a plánované změny v okolí
  • Dostupnost služeb, nákupů v okolí, dopravní spojení a komfort s tím spojený

Malý tip na závěr: všeho moc škodí, i stromů. Podívejte se, jak stromy v okolí stavby stíní, kdy budete mít sluníčko v chatě (rozdíl zima-léto) a zda nebudete díky tak žádané zeleni mít místo vzdušné chaty vlhkou chatrč 

Třeba už máte svou chatu snů. Otázky zodpovězeny. Podělte se s námi o vaše zkušenosti  dole v komentářích 

Mějte se krásně.

Ivana

Reality