Povinnost PENB

Od 1. 7. 2015 vstoupila v platnost novela zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií. Novela přinesla podstatné změny při vystavování energetických průkazů (štítků). 

Makléř (zprostředkovatel, RK) má povinnost při prodeji nebo pronájmu 

Je povinnen uvádět u inzerovaných nemovitostí jejich energetickou třídu.  V inzerci, letákách, ve všech používaných propagačních materiálech. Pokud nemá k dispozici energetický průkaz, musí uvést v inzerci nejhorší energetickou třídu – G. 

POZOR! Majitelé si musí uvědomit, že pokud chtějí prodávat za maximální ceny, pak tento údaj může mít fatální vliv na cenu jejich nemovitosti a na úvahy potencionálních kupujících. I když necháte devalvovat cenu tímto údajem, stále však máte povinnost průkaz vytvořit!. 

POZOR! Makléři navíc hrozí pokuta až 100 000 Kč za každý jednotlivý případ, kdy ji neuvede.

Ostatní:

Kvalita je kvalita- možnost kontroly až 5 let zpětně

Každý PENB musí být zpracován na základě kontroly a měření technika. V opačném případě dochází k tvorbě nevěrohodných a podvodných průkazů, které jsou pak neplatné. Všechny PENB jsou navíc povinně registrovány do centrálního registru Ministerstva průmyslu a obchodu, tzn. snadnější kontrola všech vydaných PENB od jednoho daného auditora, který pochybil.

A máme tu náhodné kontroly

Jsou stanoveny postupy pro náhodnou kontrolu dodržování povinnosti zpracovat PENB. Ze všech vydaných PENB z předchozí roku se stanoví 1/20, která bude konkrétní rok kontrolována. Kontroly na “upozornění” ze třetí strany, které byli předchozí rok nejrozšířenější, tam nespadají.

Výjimka pro budovy starší roku 1947

Výjimka platí, pokud se nezměnil plášť budovy, nevyměnily se okna budovy, nezměnil se zdroj tepla (kotel), či ohřev, nebo zásobník teplé vody, apod. Vydrží kotel více než 68 let? Nevydrží, tudíž výjimka bude uplatnitelná velmi těžko.

Povinnost PENB i pro některé rekreační objekty

PENB musí být zpracován také při prodeji nebo pronájmu rekreačního objektu v případě, že je objekt užíván celoročně nebo jeho odhadovaná spotřeba energie je vyšší než 25 % spotřeby energie, k níž by došlo při celoročním užívání. Tzn. že pokud by se např. na chatě bydlelo celoročně, je nutné PENB zhotovit.

Takže, když to shrnu:

Povinnost vyhotovení PENB tu byla a bude. To, co se změnilo v roce 2015 je důraz a snaha o postižení těch, kteří tuto skutečnost přehlíželi. S ohledem na výše uvedené nebude již stačit napsat si do kupní smlouvy, že …

Dbejte rad svého makléře, kterého si vyberete. Zařazením své nemovitosti do kategorie “energeticky nejhorší” výrazně můžete znehodnotit svůj prodej. Navíc se vystavujete zbytečným a jak vidíte výše, podstatným sankcím. Povinnost řešit PENB je na straně prodávajícího.

Potřebujete-li s vyřízením PENB pomoci, napište mi co nejdříve.

Mějte se prímově.

Ivana

Reality